Een rijke geschiedenis komt tot leven

Rennenenk geschiedenisIn de middeleeuwen behoren de landerijen die nu Rennen Enk heten tot het klooster Monnikhuizen. In de 17e eeuw koopt Jan Rennen het landgoed, bouwt er een huis en legt een mooi park aan. Het huis van de familie Rennen vervalt en wordt pas rond 1750 herbouwd.  Een kleine eeuw later koopt Jan Baron van Pallandt van Walfort de gronden van Rennen Enk en bouwt er een nieuw huis, dat in 1849 wordt uitgebreid en verbouwd. De volgende generaties Van Pallandt veranderen nog maar weinig aan de villa.

 

 

Landgoed Rennenenk geschiedenisGedurende de Tweede Wereldoorlog bewoont baron Maurits Jan van Pallandt met zijn moeder de noordelijke vertrekken, de rest van het huis is door de Duitsers in beslag genomen. Van 1940 tot 1963 doet de villa ook dienst als Gerechtshof. In 1950 wordt Rennen Enk verkocht aan de R.K. Stichting Insula Dei waarna er tevens een een klooster, een school en een verpleeghuis op het landgoed worden gebouwd. Pas in 1955 verlaat de laatste baron M. J. van Pallandt zijn ouderlijk huis om zijn laatste jaren op de Boulevard Heuvelink te Arnhem te slijten.

 

Rennenk Arnhem geschiedenisOp 30 mei 1963 wordt villa Rennen Enk op de lijst van Monumentenzorg geplaatst en op 1 juni verhuist het Gerechtshof. In 1966 wordt begonnen met de interne verbouwingen en tot 1990 is de villa een bejaardentehuis voor beter gesitueerden. Tegenwoordig is in Rennen Enk de Stichting Beheer Insula Dei gehuisvest. Ook zijn er acht appartementen gerealiseerd waar huurders zelfstandig kunnen wonen.

 

 

Bronnen:
www.arneym.nl
www.kasteleningelderland.nl